Isnin, 28 Mei 2012

Belajar buat blog

Hari belajar buat blog, inilah hasilnya...
Link:
www.bharian.com.my

MARI BELAJAR:
  1.  MATEMATIK TINGKATAN 2
  2. GEOGRAFI TINGKATAN 2
  3. BAHASA MANDERIN
  4. MEMASAK
  • Lauk-pauk
  1. Kerutuk daging

    Bahan-bahan ( 5 orang )
    • 500g daging
    • 4 sudu besar rempah kerutuk
    • 2 sudu cili giling
    • 1/2 biji bawang besar
    • 3 cawan santan pekat
    • 2 sudu besar kicap pekat
    • 1/2 keping gula melaka/manisan
    • 2 sudu besar kerisik
    • [bahan tumis]
    • 1/2 bawang besar
    • 1/2 inci halia
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 batang kulit kayu manis
    • 2 kuntum bunga lawang
    • 3 kuntum bunga cengkih
    • 3 biji buah pelaga
    • 3 sudu besar minyak

    Cara-cara

  1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
  5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
  6. Masak sehingga pecah minyak
  7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
  9. Siap untuk dihidang.
  • Nasi

    NASI BERIANI AYAM 

    Bahan-bahan ( Sekeluarga lebih kurang 7-8 orang )

    • Bahan2 utk lauk
    • 600 gm ayam
    • 100 gm bawang merah - dimayang, digoreng dan ditumbuk halus
    • 70 gm puri tomato
    • 1/2 st garam
    • 1 cawan minyak masak
    • ketumbar
    • Rempah Utk Digiling :-
    • 1 sb ketumbar [
    • 1 st jintan manis
    • 1 st jintan putih
    • 1 st lada hitam
    • 3 kuntum bunga cengkih
    • 3 kuntum bunga lawang
    • 2 biji buah pelaga
    • 2 tangkai cili kering
    • 2.5 cm kulit kayu manis
    • 2.5 cm halia
    • 3 ulas bawang putih
    • 3 ulas bawang merah
    • Bahan2 Utk menumis nasi :-
    • 3 cawan beras beriani (basmathi) 4 cawan air sejuk 90 gm minyak sapi 1 sb serbuk badam 1 st garam 1 st gula 5 helai daun pudina
    • Bahan2 utk menumis :-
    • 2.5 cm halia - dimayang 1 labu bawang besar - dimayang 4 ulas bawang putih - dimayang 3 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 1/2 st jintan manis
    • Klik di sini untuk isi bahan

    Cara-cara

    1. 1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2).
    2. 2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato.
    3. 3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok.
    4. Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar.
    5. 5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus.
    6. 6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup.
    7. Klik untuk isi cara-cara di sini
    8. 8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup dan biar hingga masak.
    9. 9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong berbentuk bunga.
  • Kuih-muih

    Kuih kasui

    Bahan-bahan ( 15-20 keping )

    • 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukan.
    • 250 tepung gandum ( 2 cawan 1/2)
    • 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
    • 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
    • 1 sudu makan air kapur
    • kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
    • sesudu minyak
    • 2 cawan air

    Cara-cara

    1. Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
    2. Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
    3. Masukkan campuran air gula merah. Kacau
    4. Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
    5. Pcdv0025
      Sapukan loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit

Tiada ulasan:

Catat Ulasan