![]() |
Hari belajar buat blog, inilah hasilnya... |
Link:
www.bharian.com.myMARI BELAJAR:
- MATEMATIK TINGKATAN 2
- GEOGRAFI TINGKATAN 2
- BAHASA MANDERIN
- MEMASAK
- Lauk-pauk
Kerutuk daging
Bahan-bahan ( 5 orang )- 500g daging
- 4 sudu besar rempah kerutuk
- 2 sudu cili giling
- 1/2 biji bawang besar
- 3 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kicap pekat
- 1/2 keping gula melaka/manisan
- 2 sudu besar kerisik
- [bahan tumis]
- 1/2 bawang besar
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 3 sudu besar minyak
Cara-cara
- Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan.
- Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
- Panaskan minyak
- Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi
- Masak sehingga pecah minyak
- Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
- Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
- Siap untuk dihidang.
- Nasi
NASI BERIANI AYAM
Bahan-bahan ( Sekeluarga lebih kurang 7-8 orang )
- Bahan2 utk lauk
- 600 gm ayam
- 100 gm bawang merah - dimayang, digoreng dan ditumbuk halus
- 70 gm puri tomato
- 1/2 st garam
- 1 cawan minyak masak
- ketumbar
- Rempah Utk Digiling :-
- 1 sb ketumbar [
- 1 st jintan manis
- 1 st jintan putih
- 1 st lada hitam
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 tangkai cili kering
- 2.5 cm kulit kayu manis
- 2.5 cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- Bahan2 Utk menumis nasi :-
- 3 cawan beras beriani (basmathi) 4 cawan air sejuk 90 gm minyak sapi 1 sb serbuk badam 1 st garam 1 st gula 5 helai daun pudina
- Bahan2 utk menumis :-
- 2.5 cm halia - dimayang 1 labu bawang besar - dimayang 4 ulas bawang putih - dimayang 3 kuntum bunga cengkih 2 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 1/2 st jintan manis
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- 1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2).
- 2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato.
- 3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok.
- Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar.
- 5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus.
- 6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup.
- Klik untuk isi cara-cara di sini
- 8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup dan biar hingga masak.
- 9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong berbentuk bunga.
- Kuih-muih
Kuih kasui
Bahan-bahan ( 15-20 keping )
- 125 gm gula merah (1 cawan) masak dengan 2 cawan air hingga hancur dan sejukan.
- 250 tepung gandum ( 2 cawan 1/2)
- 40 gm gula pasir (lebih kurang 1/4 cawan)
- 40 gm tepung sagu (lebih kurang 3/4 cawan)
- 1 sudu makan air kapur
- kelapa parut muda digaulkan dengan secubit garam.
- sesudu minyak
- 2 cawan air
Cara-cara
- Campurkan tepung gandum, tepung sagu, gula dengan air dan kacau rata.
- Tambahkan sesudu air kapur. Ia akan bertukar sedikit kuning.
- Masukkan campuran air gula merah. Kacau
- Tapiskan adunan dengan penapis kelapa ke dalam bekas lain.
- Sapukan loyang dengan minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang. Panaskan kukusan. Kukus selama 5-10 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan